1 Eylül 2022 Perşembe

BU SU : YAŞAMA UĞRAŞINA DAİR BİR YOL HARİTASI


 










KÜNYE

Kitap Adı: Bu Su: Yaşama Uğraşına Dair Bir Yol Haritası

Yazarı: David Foster Wallece

Basım: Siren Yayınları-2014

Sayfa:  142

Tür:  Anlatı


İNCELEME:

Bu Su; David Foster Wallace’ın 2005’te bir üniversitenin mezuniyet töreninde yaptığı ilham verici bir konuşmanın, 2008 yılındaki intiharından sonra kitap halinde yayınlanmış halidir. Kitap “yazarın hayata, seçimlere ve gerçeklere dair bir yol haritası” olarak tanıtılıyor.

Wallace bu metinde algının tuzaklarının, insanın kendini hapsettiği çıkmazların ve gözlerimizin önünde uzandıkları halde kavramayı beceremediğimiz yalın gerçeklerin üzerine sarsıcı açıklamalarda bulunuyor. Eğitim, inanç, intihar, yaşamak ve farkındalık oluşturmak üzerine bir konuşma…

Arka kapaktan:

“İçinde yüzdüğümüz sularda yitip gitmemek, etrafımızda olan biteni görebilmek ve ölmeden önce gerçekten yaşayabilmek için: Bu Su…”

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“İki genç balık, beraberce suda yüzüyormuş. Karşıdan gelen yaşlıca bir balığa rastlamışlar; yaşlıca balık onlara bir baş selamı vererek şöyle demiş:

- Günaydın çocuklar. Su nasıl?

Genç balıklar yüzmeye devam etmiş ama bir süre sonra biri diğerine dönüp sormuş:

+ Su da neyin nesi?"

 

“Mutlak merkezinde bulunmadığınız hiç bir tecrübeye sahip değilsiniz”

İnanmak diye bir şey yoktur Herkes inanır. Yapacağınız tek seçim neye inandığınızdır.”

 

“İnanacak ruhani şeyler seçmenin en önemli nedeni, tapacağınız diğer her şeyin sizi yiyip bitirecek olmasıdır. Paraya ve maddiyata taparsanız, sahip olduklarınızla asla yetinemeyeceksiniz. Kendi bedeninize, çekiciliğinize taparsanız çirkin hissedecek yaş kendini belli etmeye başladığında mezara girmeden önce milyonlarca kere öleceksiniz. İktidara taparsanız zayıf hissedip korku duyacak, korkuyu yenmek için iktidarınızı daha da kuvvetlendirerek başkalarını ezme ihtiyacı duyacaksınız. Aklınıza tapın, zeki görünmeye tapın, aptal hissedeceksiniz, her daim foyası ortaya çıkmak üzere olan bir sahtekar gibi hissedeceksiniz.”

 

“Üniversite eğitiminin amacı sizleri tıka basa bilgiye boğmak değil, size nasıl düşüneceğinizi öğretmektir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder