31 Ekim 2022 Pazartesi

YARATICI TÜR


 











KÜNYE

Kitap Adı: Yaratıcı Tür – Fikirler Dünyayı Nasıl Yeniden Yaratıyor

Yazarı: David Eagleman – Anthony Brandt

Basım: Domingo, Bkz Yayıncılık- 3.Basım- 2019

Sayfa: 296

Tür: Bilim, Araştırma-İnceleme


İNCELEME:

Fikirler Dünyayı Nasıl Yeniden Yaratıyor

Ünlü nörobilimci David Eagleman ile besteci ve akademisyen Anthony Brandt tarafından yazılan bu kitap insanlığın yaratma becerisi ve güdüsünün temelinde neler yattığını konu ediniyor. Zihnimizdeki yaratıcı yazılım nasıl çalışıyor ve bu yaratma becerimiz bizi nereye götürüyor?

“Sincaplar neden ağaç tepeleri için asansörler tasarlamaz? Timsahlar neden sürat motorları icat etmez? İnsan beyninde işleyen algoritmalarda gerçekleşmiş olan evrimsel bir ince ayar, dünyayı özümsememizi ve "şöyle olsa ne olur"lar türetmemizi mümkün hale getirmiştir.” Şeklinde konuya değiniyor Eagleman ve nörobilimsel gelişmelerden elde edilen yeni bulgularla bu en önemli insan becerisini, yenilik üretme yeteneğimizi derinlemesine irdeliyor. Eagleman ve Brandt’ın değerlendirmeleri ile yaratıcılık becerimiz hem sanat hem bilimin perspektifinden inceleniyor.

Kitap 3 kısım altındaki alt başlıklardan oluşuyor.

1.Kısım: Değişim Rüzgârı; yaratıcılığa neden ihtiyaç duyduğumuz, yeni fikirleri nasıl oluşturduğumuz ve ürettiğimiz yeniliklerin yaşadığımız yer ve zamandan nasıl etkilendiğini anlatıyor.

2.Kısım: Yaratıcı Düşünce Yapısı; seçenekleri çoğaltmaktan riskin göze alınmasına kadar çeşitlilik gösteren yaratıcı düşünme biçimlerinin ana unsurlarını anlatıyor.

3.Kısım: Yaratıcılığı Geliştirmek; geleceği şekillendiren şirketler ve okullar için yaratıcılığı nasıl teşvik edeceklerine yönelik öneriler paylaşılıyor.

Herkesin anlayacağı şekilde sade bir dille hazırlanmış ve oldukça akıcı bir kitap. Verilen ufuk açıcı bilgilere hem sanattan hem de bilimden örnekler eşlik ediyor. Ayrıca paylaşılan fotoğraf ve resimlerle de kitap görsel olarak ilgiyi üzerinde tutuyor.

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“Yalnızca biyolojik değil, kültürel evrimin de ürünleriyiz.”

 

"Yaratıcılık, alışkanlıkların özgünlük aracılığıyla yıkılmasıdır."

 

"Aynı kalmak için değişmek zorundayım."

 

“Hatadan kaçmak değil, hatayı kucaklamak da önemlidir. Hata, otomatik davranışlarda başarısızlık, yaratıcı düşünmede ise zorunluluktur.”

 

“Belirli beceriler, yalnızca belirli beyin bölgelerine atfedilebilse de yaratıcılık, beynin bütününün devreye girdiği bir deneyimdir ve birbirine uzak nöral ağlar arasındaki kapsamlı işbirliğinden doğar.”

 

“Bir beynin en yaratıcı olduğu zamanlar, güvenceyi sürprize, alışılmışı bilinmeyene feda ettiği zamanlardır. Ancak bu zihinsel sıçramaların bir bedeli de vardır: Risk. Hem eşi görülmemiş bir şey yapmaya kalkışıp hem de sonuçlardan emin olma lüksünü yaşayamazsınız.”

 

“Rutinler kökleşir ve onlardan kurtulmak giderek zorlaşır. İster evde olsun ister işte, değişiklik aksamalara neden olabilir ama değişiklik olmadan düşünme sürecini taze tutmak zordur.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder