7 Ekim 2022 Cuma

FAHRENHEIT 451

 












KÜNYE

Kitap Adı: Fahrenheit 451

Yazarı: Ray Bradbury

Basım: İthaki Yayınları- 9.Basım- 2018

Sayfa: 202 

Tür:  Bilimkurgu, Distopya


İNCELEME:

Ray Bradbury distopik bir kurgu ile karşımızda. 1952 yılında yazılmış olan kitabın günümüze -2000li yıllara- dair başarılı bir öngörü niteliğinde olması kitabı oldukça etkileyici kılıyor. Okuma oranının gittikçe azaldığı, sonrasında sadece birkaç cümlelik özetlerle yetinildiği ve sonunda ise kitap okumanın yasaklandığı bir dünya düşünün. Halk tüm gününü televizyon karşısındaki faydasız programlarla geçiriyor. İnsanların düşünme ve sorgulama yeteneğinin günden güne köreltildiği bir dünya. Kulağa tanıdık geliyor mu?

İşte kitap böyle bir düzeni anlatıyor. Okumak, düşünmeye ve sorgulamaya sevk edeceğinden, bilinçlenmek devlet otoritesini sarsacağından kitaplar yasaklanıyor.

Yanmayan evlerin, mekanik tazıların, böcek isimli araçların yer aldığı bir gelecek dünyası. Ve itfaiyeciler… Yanmayan yapıların bulunduğu bir dünyada itfaiyecilerin ne işi var diyebilirsiniz? İtfaiyecilerin hortumlarından su değil gazyağı püskürtülüyor çünkü görevleri yangın söndürmek değil ateş yakmak. Kitapları yakmak.

Kitabın adı buradan geliyor. Fahrenheit 451: Kitap kâğıdının tutuşup yanma sıcaklığı...

Başkahramanımız Guy Montag işini severek ve sorgulamadan yapan bir itfaiyecidir. Eşi Mildred ise tüm gününü TV ekranı karşısında geçirmektedir. Ayrıca bu dünya düzenine karşı durmaya çalışan, kitapları ezberleyerek akıllarında taşımaya çalışan ve nehir kıyısında yaşayan bir de grup bulunmaktadır.

Montag bir gün yeni komşusu 17 yaşındaki Clarisse ile tanışır. Bu tanışma bir dönüm noktasıdır. Sürekli hayatı sorgulayan bu meraklı genç kızın soruları karşısında Montag de günden güne içinde yaşadığı düzeni sorgulamaya başlar. Bir gün kitapların varlığı nedeniyle yaktıkları bir evin sahibi de kitaplarıyla birlikte evde kalmak istediğinde, bu sevgiye neden olan kitapların içindekileri iyice merak etmeye başlar. Küçük kız ile ilgili de yaşayacağı acı durum sonucunda bu korkunç sistemde var olma isteğini sorgular Montag.

Bir ders niteliğinde olan bu kitap, 1966 ve 2018 yıllarında sinemaya da uyarlanmış.

Neil Gaiman’ın önsöz yazısında belirttiği gibi:

“Bu bir uyarı kitabıdır.” (…)

“Bir ‘bu böyle sürerse…’ öyküsüdür.” (…)

“Bu kitap bir şeyleri umursamakla ilgilidir. Kitaplara yazılmış bir aşk mektubudur…”

 

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“Bir kitabı kapağına göre yargılama.”

 

“Gözlerini merakla doldur ve sanki on saniye sonra ölecekmiş gibi yaşa...”

 

“Bir kadının yanan bir evde kalmasına yol açtıklarına göre, kitaplarda bir şeyler olmalı...”

 

“Belki kitaplar bizi mağaradan biraz çıkarabilir. Belki hep aynı, lanet olası, çılgınca hataları yapmaktan alıkoyabilirler bizi!”

 

“Eylemlerinin sonuçları insanı yakaladığında artık çok geçtir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder