30 Ekim 2022 Pazar

HATIRA NOTLARI 1916

 












KÜNYE

Kitap Adı: Hatıra Notları 1916

Yazarı: Mustafa Kemal Atatürk

Basım: Kopernik Kitap Y. - 1.Basım- 2018

Sayfa: 126

Tür:  Anı, Günlük


KİTABIN KONUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız bu özel günlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi el yazısıyla kaleme aldığı ‘Hatıra Notları 1916’ isimli bu günlüğü paylaşmak istedim sizlerle… Cumhuriyetimizin 99.yılı kutlu olsun.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Doğu Cephesinde (Diyarbakır, Bitlis, Siirt) görevli iken bizzat kendi el yazısı ile kaydettiği ve ‘Muhtıra Defteri’ olarak isimlendirdiği, tarih açısından çok değerli notlar içeren bir çalışmadır. Eserin orijinali günümüze kadar Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde korunmuştur.

Atatürk’ün gün gün kaleme aldığı notları içeren bu eser 7 Kasım 1916’da başlayan ve 25 Aralık 1916 tarihli yarım bir bölümle biten yaklaşık 2 aylık bir dönemi kapsayan bir kitaptır.

Atatürk tuttuğu notlarda bölgede gördüğü insan ve coğrafya manzaralarını, okuduğu kitapları, haberleştiği ya da görüştüğü kişileri, kendi izlenimlerini ve yorumlarını kaleme almıştır.

Atatürk’ün Osmanlı Türkçesi kendi el yazısıyla yazdığı metinler ile günümüz Türkçesine sadeleştirilerek çevrilmiş metinler yan yana sunularak hazırlanmıştır. Ayrıca eserde geçen kişilerin kim olduğuna dair bilgi içeren bir İsimlik bölümü ve sadeleştirilen kelimeler için bir sözlük de yer almaktadır.

Atatürk’ün kendi el yazısını görmek ve üslubunu tanımak adına da çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

 

KİTAPTAN ALINTILAR

 

Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım.”

 

“Üst kademedekiler emri altındakilerle sohbet etmeli. Onları serbest konuşabilmeye alıştırmalı. Emri altındakilerin muhakeme tarzını ve bunu ifade ediş şeklini bilmek faydalı ve gerekli.”

 

“22 Kasım 1916

Saat 09.00’a kadar Kurmay Başkanı ile örtünmenin kaldırılması ve sosyal hayatımızın düzeltilmesi hakkında sohbet:

1) Güçlü ve hayata vakıf anne yetiştirmek.

2) Kadınlara serbestisini vermek.

3) Kadınlarla genel ortamda bir arada çalışmak erkeklerin ahlakı, düşüncesi ve hisleri üzerinde etkilidir. Karşı tarafın sevgisini kazanmak fıtri bir eğilimdir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder