18 Mayıs 2023 Perşembe

ZAMAN MAKİNESİ


 










KÜNYE

Kitap Adı: Zaman Makinesi: Bir Buluş

Yazarı: H.G.Wells

Basım: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları- 12.Basım- 2022

Sayfa: 104

Tür: Roman, Bilimkurgu


İNCELEME:

Zamanda yolculuk yapabilsek ve geleceğe gidebilsek hep çok daha gelişmiş bir insanlıkla karşılaşacağımızı düşünürüz. Öyle değil mi? Zaman yolculuğunu tarihte ilk kez roman konusu olarak işleyen H.G.Wells ise bize geleceğin dünyasında farklı bir resim çiziyor. Aynı zamanda toplumsal eşitsizlik ve adaletsizliğin yaratacağı sorunlara da ışık tutarak bir sistem eleştirisi yapıyor.

Zaman gezginimiz bir zaman makinesi icat eder, arkadaşlarına prototipinin tanıtımını yaptıktan bir süre sonra ise sırra kadem basar. Mucidimiz buluşunu denemiştir ve zaman makinesinin zaman sayacı 802.701 yılını göstermektedir. Çevreyi keşfe çıktıktan sonra ise zaman makinesinin çalındığını fark eder. Zaman makinesini bulmak için araştırmaya başlar ve bu arada da bizi 802.701 yılının dünyası ile tanıştırır. Artık tek amacı icadını tekrar ele geçirmek ve eve geri dönmektir.

İlk tanıştığı Yukarı Dünya insanları olan Eloi’lerdir. 1.20 cm boylarında, sivri çeneli, küçük ağız ve kulaklı, iri gözlü, üşengeç canlılardır. Kadın ve erkeklerin cilt dokusu ve davranışları pek farklı değildir. Sadece meyvelerle beslenip asla et yemezler. Zaten sığır, koyun, köpek gibi canlıların soyu tükenmiştir.

Çevreye bakınca yıkık dökük harabelerden oluşan bir alanla karşılaşır. Yeraltına açılan havalandırma kuyuları vardır. İnanılmaz bir çiçekli bitki ve meyve çeşitliliği vardır. Zararlı bitki ve hayvan yok. Hastalık yok. Ticaret yok. Toplumsal ya da ekonomik bir mücadele yok. Nüfus artışı yok.

İnsan zekası ve gücünü sağlayan zorluklar olmadığında toplum nasıl şekillenir? Burada biraz evrim kuramına atıf var. Kullanmadığın organ/yetenek körelirken kullandığın gelişir. Zaman gezgini de bu zeka yoksunu Eloilerden umudu keser ve çalınan icadını yeraltına açılan kuyularda aramaya karar verir.

Bu sefer de ikinci bir ırk ile tanışır. Yeraltı dünyası insanları Morlocklar karanlıkta yaşayan, bembeyaz tenli (akçıl), çok iri gözlü, ışığa çok hassas ve nispeten zeki canlılar. Ancak bir insana göre epey değişim geçirmişlerdir. Sadece geceleri, zifiri karanlıkta yeryüzüne çıkıyorlar. Ve et ile besleniyorlar. Küçük ve büyük baş hayvanların hatta kedi ve köpeklerin bile soyunun tükendiği bu dünyada bu etçil canlılar ne ile besleniyorlar acaba?

Zaman gezgininin zaman makinesini ararken yaşadığı maceralara onunla birlikte heyecanla eşlik ediyoruz. Bakalım kayıp icadını bulabilecek ve evine geri dönebilecek mi?

Peki dünyayı çok daha ileri gelecekte neler bekliyor acaba? İnsan ırkı dünyaya gerçekten köklü bir çivi çakmış mıdır? Bir zaman makinem olsa merak ederdim. Zaman gezgini de merak ediyor.

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“Alışkanlık ve içgüdü işe yaramaz hale gelmedikçe, doğa zekâya hiçbir zaman başvurmaz.”

 

“Değişimin ve değişim gereksiniminin olmadığı yerde zekâ da olmaz.”

 

“Güç gereksinimden doğar; güvenlik güçsüzlüğü anlamsız kılar.”

 

“Erkeğin gücü ile kadının uysallığı, aile kurumu ve kadın ve erkek mesleklerinin farklılığı, bedensel güç çağının baskıcı zorunluluklarından başka bir şey değildir.”

 

“Ülkülerimiz bulanık ve ürkek, bilgimiz çok sınırlı olduğu için onları ağır ağır iyileştiriyoruz; çünkü bizim beceriksiz ellerimizde Doğa da çekingen ve ağır.”

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder