22 Mayıs 2023 Pazartesi

DAS KAPİTAL

 












KÜNYE

Kitap Adı: Das Kapital

Yazarı: Karl Marx

Basım: Gece Kitaplığı – 1.Basım- 2023

Sayfa: 281

Tür: Felsefe- Düşünce- Siyaset- Politika


İNCELEME:

19.yy.’da yaşamış önemli bir filozof ve ekonomist olan Karl Marx aynı zamanda komünizmin kuramsal kurucusu olarak bilinmektedir. Karl Marx’ın 1867-1885-1894 yıllarında 3 büyük cilt olarak yayınlanmış olan Das Kapital isimli eserinin, Gece Kitaplığı Yayınevi tarafından basılan ve daha genel bir okuyucuya hitap edebilmesi adına dönemin ayrıntılı olaylarından sadeleştirilerek tek ciltte sunulan özet versiyonunu okudum.

Genel olarak eserin konusu; Marx’ın, Maksizim olarak da nitelendirilen toplum, siyaset ve ekonomi alanındaki fikirlerini ortaya koyan, ekonomi politiğin ve kapitalizmin eleştirel bir analizidir.

Kitap oldukça geniş ele alınan ilk bölümünde ekonominin temel kavramlarını açıklıyor. Kitabı anlamak için bu bölümün anlaşılması kesinlikle çok önemli. Emptia, para, meta, değer, kullanım değeri nedir? Mübadele süreci ve istifçilik konularına değiniliyor.

2.bölümde paranın sermayeye dönüşümü anlatılıyor.

3. Bölüm artı değer-artı ürün kavramı üzerinde duruyor ve Fabrika yasalarından, ilgili dönemde işçilerin çalışma koşulları ile ilgili uygulanan yasalardan, kadın ve çocuk işçi çalıştırılmasına yönelik düzenlemelerden bahsediliyor.

4. bölümde makineleşme ve sanayileşme konuları ele alıyor

Sonraki bölümlerle birlikte ücretlendirme, emek, emek sömürüsü, kamulaştırma, modern sömürgeleştirme konuları ile birlikte kapitalizme yönelik eleştirel analizlere ağırlık veriliyor.

İktisadi bilgi temeli olmayanlar için bazı bölümleri biraz ağır gelebilir. Kitabı doğru anlamak için de zamana yayarak okumanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Her durumda günümüz koşullarını da değerlendirebileceğimiz önemli bilgiler sunan bir eser.

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“Kapitalist sistemin önünü açan süreç emekçinin elinden üretim araçlarının mülkiyetini alan süreçten başka bir şey olamaz. Bir yandan toplumsal geçim ve üretim araçlarını sermayeye diğer yandan da doğrudan üreticileri ücretli emekçilere dönüştüren bir süreç.”

 

“Ancak sermaye, dizginlenemez kör zorlamasıyla, artı emeğe duyduğu kurt adam açlığıyla, iş gününün yalnızca ahlaki değil, fiziksel azami sınırlarını bile aşmaktadır. Büyüme, gelişme ve bedenin sağlıklı bakımı için gereken zamanı gasp eder. Temiz hava ve gün ışığı tüketimi için gereken zamanı çalar. Yemek zamanının üzerinde tepinir (…) Bedensel güçlerin restorasyonu, onarımı ve yenilenmesi için gerekli olan derin uykuyu, tamamen tükenmiş bir organizmanın yeniden canlanmasının gerekli kıldığı kadar uyuşukluğa indirger.”

 

“Kapitalist üretim ve birikim tarzının ve dolayısıyla kapitalist özel mülkiyetin temel koşulu, kendi kendine kazanılan özel mülkiyetin yok edilmesi başka bir deyişle, emekçinin mülksüzleştirilmesidir.”

 

“ ‘Segui il tuo corso, e lascia dir le genti.’ (İnsanlar ne derse desin, sen doğru bildiğin yolda ilerle.)” Dante Alighieri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder