22 Ocak 2023 Pazar

SON SÖZÜ GENOM SÖYLER


 










KÜNYE

Kitap Adı: Son Sözü Genom Söyler

Yazarı: Greg Gibson

Basım: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 3.Basım- 2019

Sayfa:  222

Tür: Bilim, Teknoloji, Araştırma-İnceleme


İNCELEME:

Tıp alanında yaşanan gelişmeler ve teknolojik ilerlemeyle birlikte insanın yaşam süresi bir hayli uzamış ve birçok hastalığa çare bulunur hale gelinmiştir. Ancak bazı hastalıklarla da yüzyüze gelme olasılığımızda ciddi bir artış var. Kanser, diyabet, astım, bağırsak hastalıkları, Alzheimer ve hatta depresyon.

Bizi bu kadar çaresiz bırakan hastalıkların altında yatan nedenler nelerdir?

Acaba genetik yapımız mı bizi kaçınılmaz olarak bu yola sürüklüyor?

Genler nasıl çalışır? Birbirleriyle ve çevreyle nasıl bir ilişki içindedir?

Tek sorumlu genler mi? Hastalık geni var mı?

Hastalık etkeni olarak modern kültürün diğer tetikleyicileri neler?

Yaşamlarımızın bir evresinde kanserle mutlaka yüz yüze gelecek miyiz?

Neredeyse bir salgın hastalık özelliği gösteren depresyon genetik temelli olabilir mi?

Georgia Tech Üniversitesi'nden genetik profesörü Greg Gibson, genomlarımız ve modern kültür arasındaki çatışmanın kronik hastalıkların artmasındaki en önemli neden olduğunu öne sürüyor. Bir başka deyişle mevcut genetik yapımızla, hazır gıdalar, bol şekerli besinler ve hareketsiz yaşantı gibi unsurlarla ördüğümüz yeni dünyamızda yaşamakta zorlanıyoruz. Peki bizi neler bekliyor?

Prof. Gibson genlerle çevre arasındaki etkileşimlerin insan sağlığı ve organizma evrimi üzerindeki etkilerini araştırmakta ve bu kitabı ile de bize eşsiz bilgiler sunmaktadır.

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

“Huzursuzluğumuzun tohumları insan genomunda saklıdır ve şu an modern yaşamla genetik arasındaki kültür çatışması ile kendini göstermektedir. Organizmaların kimilerinin en iyi uygunluk değerine yaklaşmak üzere evrilmekle kalmayıp, çevrenin önceden bilinemeyen durumlarına karşı tamponlanma göstermek üzere de evrildiklerini artık biliyoruz. Herhangi bir türü yaşadığı rahat ortamın dışına çıkardığınızda aniden ne denli hassas ve korumasız hale geldiğine şahit olursunuz.”

 

“İnsanın inşa ettiği modern çevre bizi tamponlanma bölgesinin dışına çıkarmış ve hastalıkla sonuçlanan değişimlere daha açık hale gelmemize yol açmıştır.”

 

“… hastalık ortaya çıkmaktadır zira insan, gezegendeki diğer tüm türler gibi, bitmemiş bir senfonidir. Belki de bizler diğerlerinden daha bile fazla bitmemiş durumda, modern dünyayla arasındaki denge tamamen kaymış ve hatta kendimizle pek de barışık olmadığımız bir konumdayız.”

 

“Yaşama isteğinin tamamen yitirilmesi, çoğumuz açısından anlaşılmaz bir şeydir ancak giderek çok daha fazla insan, klinik depresyonla sonuçlanan derin ve güçten düşürücü bir kederin pençesine düşmektedir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder