13 Aralık 2023 Çarşamba

YAŞAM HİKAYE Mİ?

 












KÜNYE

Kitap Adı: Yaşam Hikaye mi?

Yazarı: Mine Özgüzel

Basım: Doğan Kitap– 1.Basım- 2023

Sayfa: 142

Tür: Psikoloji


İNCELEME:

Psikolog Mine Özgüzel tarafından kaleme alınmış ‘Yaşam Hikaye mi?’ yazarın varoluşçu yaklaşımını ortaya koyan psikoloji, felsefe ve edebiyatın harmanlandığı bir kitap olmuş. Mine Özgüzel varoluşçu bakış açısını sunarken Jean-Paul Sartre, Irvin D.Yalom, Rollo May, Carl Gustav Jung, D.H.Lawrence gibi edebiyatçı, psikanalist ve yazarlardan alıntılarla da kitabını desteklemiş. Hatta Sartre’ın “Hepimiz bir hikaye anlatıcısıyız.” sözü ana fikre bir temel oluşturmuş bile denebilir.

Kitap 5 ana bölümden oluşuyor:

1-      Başlarken

2-      Hayatınızın Hikayesi

3-      Vakalar

4-      Anlatımlar ve Dinlemeler

5-      Terapiler

Ancak kitabı 2 kısım olarak değerlendirmek de mümkün. Bir bölüm yazarın mesleki bilgi, gözlem ve değerlendirmelerini içeren kişinin bilinçdışına, iç hikayelerine bakabilmesi, çocukluğu ile yüzleşebilmesi, anlattığı hikayeden sıyrılıp kendi gerçeğini bulması, kendini gerçekleştirebilmesi üzerine temellenen denemelerinden oluşuyor. Şu soruları sorarak cevaplar arıyor:

  •      Hayatımız bir hikaye mi? Hikayelerimizin bir anlamı var mı? Hikayelerimizi nasıl ve neden oluştururuz?
  •    Hikayelerimizin oluşum nedenleri kendimizi yaşayabilmek mi? Başka türlü yaşayabilir miydik?
  •        Bu hikayeler içinde yaşayıp giderken gerçek varlığımızı nerede ve nasıl yaşıyoruz?
  •       Kendimiz, biricik varlığımızı varlığımız olarak mı yaşamak isteriz? Yoksa bize ait olmayan hikayeler içinde anlatarak mı?
  •    Hikayeleştirilmiş anlatımlarımız içinde kendimizi yaşarken nereye varmak istiyoruz, ne yaşamak istiyoruz? Kısaca, yaşamsal amacımız ne?
  •    Bunların yanında neden anlatıyoruz, nasıl dinlemeliyiz ve terapinin nasılı ve faydaları konusunda da yazılar sunuyor.

İkinci kısım ise aslında 3. Bölümü oluşturan ‘Vakalar’ kısmı. Yazarın meslek yaşamından deneyimlediği ve konuyu pekiştirme amacıyla sunulmuş 21 adet vaka incelemesi okuyoruz. Tabi ki hasta mahremiyetine özen gösterilmiş.

Denemelerin yer aldığı bölümler çok kıymetli bilgiler içeriyor ancak yer yer biraz tekrara düştüğü için ilgiyi dağıtabiliyor. Ben en çok vakalar kısmını sevdim. Psikanaliz seanslarına özel ilgimden dolayı olabilir tabi. Konuya ilgi duyanların keyifle okuyacağını düşünüyorum.

 

 KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“Dış hikayeler anlattıklarımız, iç hikayeler anlatamadıklarımızdır. Dış hikayelerimiz yaşamımız sırasında giderek unutulur ve izleri silinir. İç hikayelerimizin ise varlığını ve gerçeğini inkar ederek yaşarız.”

 

“Çocukluğumuza ait bastırılmış anılarımızın bilincine varabilmemiz, bilinçdışımızı geri almamızdır. Böylece kendimize en yakın ilişkileri yakalayabilir, işitebiliriz; bu noktayı kendimize dönüş olarak kabul edebiliriz.”

 

“Kendimizi yaratmaya ve yaşamaya gidebilmemiz paha biçilmez bir değer, kendimize verdiğimiz en büyük yaşamsal hediyedir.”

 

“Kendimizi soluksuz anlatmak en güçlü dürtülerimizden biridir. Çünkü kendi içimize dönmekten, kendimizi duymaktan korkarız. Kendimizle kalmak, kendimize dokunmak, kendimizi anlamak bize zor gelir. Kendimizin kendimizle olan bu korkusu bizi hikaye anlatmaya götürür.”

 

“Gerçekler ancak bir işe yararsa anlatılmalı ve söylenmeli.”

 

“Zaten hep ruhsal yapımız zihnimizi yenmez mi!”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder