1 Eylül 2023 Cuma

OUTLİERS - ÇİZGİNİN DIŞINDAKİLER

 













KÜNYE

Kitap Adı: Outliers (Çizginin Dışındakiler)

Yazarı: Malcolm Gladwell

Basım: MediaCat Yayınları– Basım Yılı:2022

Sayfa: 244

Tür: Kişisel Gelişim


KİTABIN KONUSU


Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?

Başarılı insanların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers'te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri... Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici...

Birçok örnek üzerinden başarı hikayeleri zeka, nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından ele alınıyor.  

Kitap 9 bölümü (5+4) içine alan Fırsat ve Miras başlıklı 2 ana kısımdan oluşuyor:

1.Bölüm: İnsanların kendi algı düzeyleri arasındaki kişilerle rekabet etmesi başarıyı arttırıyor. Aynı yaş gruplarından öte doğum ayları bile bunda etkili. Yaş içi değil 4 aylık gruplar içerisinde rekabet başarıyı daha verimli etkiliyor.

2.Bölüm: Mükemmelliğin sihirli sayısı 10bin saat kuralı: Uzmanlar herhangi bir şeyde dünya klasmanında bir uzman olmayı sağlayacak ustalık düzeyine ulaşmak için 10 bin saat (yaklaşık 10 yıl) pratik gerektiğine işaret ediyor.

3.Bölüm: IQ ne kadar önemli? Nereye kadar önemli?

4.Bölüm: Pratik Zeka nedir? Yaratıcı Zihin IQ nun önüne mi geçiyor? Pratik zekanın gelişimine etki eden faktörler neler? Yetiştirme tarzı (işbirliği odaklı eğitim-gelişim odaklı eğitim) ve sosyal sınıfın başarıya etkileri oldukça çarpıcı.

5.Bölüm: Demografik durum, içinde bulunulan tarihsel zaman, anne-babanın eğitim durumu ve mesleği. Coğrafya ve Tarih kaderimizi belirliyor mu gerçekten?

6.Bölüm: Kültürel Mirasın başarıya etkisi? Atalardan miras kalan gelenekler, duygu ve davranış tarzları başarıyı nasıl etkiliyor?

7.Bölüm: Güç mesafesi endeksi nedir? Kültüre göre otoriteye bakışımız başarıyı nasıl etkiliyor? Uçak kazaları üzerinden etnik kuramın etkisini inceliyoruz.

8.Bölüm: “Yılda 360 gün yataktan güneş doğmadan önce kalkabilen hiç kimse ailesini zengin etmekte başarısız olmaz.” Çeltik tarlaları ve Matematik başarısı ilişkisi.

9.Bölüm: Yoğun ve disiplinli çalışan kültürlerden daha öğrenmeye aç ve disiplinli çalışan nesiller yetişiyor. (Çeltik tarlası işçileri ile Buğday tarlası işçileri arasındaki fark) Uzun yaz tatilleri uygulayarak hata mı yapıyoruz?

Akıcı ve yalın bir dille hazırlanmış, içerdiği ilgi çekici bilgiler, veriler ve örnekler ile ufkunuzu açacak bir kitap.

 

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR

 

"... Ormandaki en uzun meşe sadece en sert palamuttan yetiştiği için en uzun meşe olmamıştır; diğer ağaçlar onun aldığı güneş ışığını kesmediği, çevresindeki toprak derin ve zengin olduğu fidanken hiçbir tavşan onun kabuğunu kemirmediği ve hiçbir oduncu onu vakti gelmeden kesmediği için de en uzun meşe o olmuştur. Başarılı insanların sağlam tohumlardan geldiğini hepimiz biliriz. Ancak onları ısıtan güneş ışığı, kök saldıkları toprak ve uzak kalabilecek kadar şanslı oldukları tavşanlar ve oduncular hakkında da yeterince bilgi sahibi miyiz? Bu kitap uzun ağaçlarla ilgili değil. Bu kitap ormanlarla ilgili"

 

“Çizginin dışındakiler kendilerine fırsat verilenler ve bu fırsatı değerlendirecek güç ve soğukkanlılığa sahip olanlar.”

 

“Başarı, çoğu insanın 30 saniyede vazgeçebildiği bir şeyi anlamak için 22 dakika uğraşacak kadar inatçı, azimli ve istekli olmanın bir işlevi.”

 

“Başarı ile IQ arasındaki ilişki ancak bir noktaya kadar işliyor.120 civarında bir IQ'ya ulaştıktan sonra alınan ekstra IQ puanları gerçek dünyada ölçülebilir bir avantaja dönüşür görünmüyor.”

 

“IQ, bir ölçüde doğuştan gelen yetenektir. Oysa bilgi, sosyal ustalıktır. Öğrenilmesi gereken bir dizi beceridir. Bir yerden gelmesi gerekir ve bu tür tavır ve yetenekleri aldığımız yer ailelerimizdir.”

 

“Sternberg’e göre pratik zeka, ‘kime ne söyleyeceğini bilmek, bunu ne zaman söyleyeceğini bilmek ve maksimum etki için bunu nasıl söyleyeceğini bilmek’..”

 

“Pratik, iyi bir noktaya geldikten sonra yaptığınız bir şey değildir. Sizi iyi bir noktaya getirmesi için yaptığınız bir şeydir.”

 

“İş bulmak için [öğrenciler] doğru aile bağına, doğru yeteneğe, doğru kişiliğe ya da bunların bir kombinasyonuna sahip olmalıdır. Kabul edilebilirlik olarak adlandırılan şey, bu parçaların toplamından oluşur. Bir insan bunlardan herhangi birine sahipse kendine bir iş bulabilir. İkisine sahipse, birden fazla iş seçeneği olabilir; üçüne sahipse istediği işe girebilir.”

 

“Bu üç şey-otonomi, karmaşıklık ve çaba ile ödül arasındaki ilişki- işin tatmin edici olması için taşıması gereken üç özelliktir ki çoğu kişi bunda hemfikir. Sonuçta bizi saat 9 ile 5 arasında mutlu eden şey ne kadar para kazandığımız değil. İşimizin bizi tatmin edip etmediği.

 

“Başarı tesadüf değildir. Öngörülebilir ve güçlü bir dizi koşul ve fırsatlardan ortaya çıkar”

 

“Zeka ve başarının mükemmel bir karşılıklı ilişkiye sahip olmaktan uzak olduğunu gördük.”

 

“Başarı, yetenek artı hazırlık demek.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder