19 Ağustos 2023 Cumartesi

KEÇİBOYNUZU


 











KÜNYE

Kitap Adı: Keçiboynuzu

Yazarı: Gürkan Uluçhan

Basım: Eyobi Yayınları– 1.Basım- 2021

Sayfa: 303

Tür: Roman, Polisiye


İNCELEME:

Kıbrıslı ve Hukuk mezunu yazar Gürkan Uluçhan’ın Kıbrıs’ta yayınlanmış 6 kitabı olmasına rağmen Keçiboynuzu Türkiye’de yayınlanmış ilk kitabıdır. Polisiye tarzdaki romanın yer, mekan, zaman ve kişilerinin tamamen kurgu olduğunu öncelikle belirtelim. Yaşadığımız ülke gerçekleri ile bağdaştırdığım birçok nokta olsa da yazarın ‘tüm benzerlikler rastlantıdan ibarettir’ beyanını aklımın köşesinde tutarak okumaya devam ettim. Liyakatsiz yönetim, başarısız, basiretsiz yöneticiler, çöken kurumlar… Yine de bu açıdan bakıldığında biraz sistem eleştirisi de barındırıyor gibi geldi, sevdim ve hak da verdim.

Kitap olayın işlendiği ana bölümler ve bize Keçiboynuzu Adası’nı tanıtan bilgilerden oluşan ara bölümlerden oluşuyor. Bu ara bölümlerde bize adanın mitolojik kökeni, tarihçesi, kutsal hayvanları, atasözü-deyimleri, dini, toplumun iktisadi durumu, sanata bakışı, yönetim sistemi, sosyal yaşam tarzı, eğlence kültürü, düğün-cenaze merasimleri ve ada yaşamı ile ilgili aktarılan efsaneler hakkında açıklayıcı bilgiler veriliyor.

Yazar öncelikle bize romandaki kahramanları tanıtıyor. Roman içinde çok uzun süre nefes alıp verecek olamasalar da kalabalık bir kadro var. Büyük kısmını da devlet erkanı oluşturuyor.

Polisiye olduğuna göre ortada bir cinayet var diyebilirsiniz tabi ama çoklu cinayet demeliyiz sanırım. Devlet erkanının katıldığı bir tiyatro oyunu galasında, oyun sahnelendiği sırada cinayet işlenebilir mi?

Peki tüm devlet erkanı bu cinayetin kurbanı olabilir mi?

Devlet başkanı, hükümet başkanı, meclis başkanı, yüksek mahkeme başkanı, eğitim, ulaştırma ve turizm bakanının dahil olduğu 7 kişi aynı anda öldürülür. Cinayet masası Müfettişi Aziz ve polis çavuşu Nuri Serpin ise hemen soruşturma yürütmeye başlarlar.

Ama asıl kahramanımız Nuri Serpin’in erkek kardeşi Sırrı Serpin. Sırrı çok zeki, idealist, iyi eğitimli bir adam olması yanında politikacılara yanaşmadığı için mevki sahibi olamamış, bir intihar girişimi de olan amatör bir yazardır. Polisiye romanlarının ve Sherlock Holmes karakterinin hayranıdır. Karmaşık cinayetleri çözme konusundaki ustalığını ise bu soruşturmada abisinin yanında yer alarak kullanacaktır.

Sırrı, abisi Nuri ile birlikte şüphelilerin ve delillerin izini sürer. Peki iki kardeş bu olayı çözebilecek midir?

Soruşturmanın, delillerin, sorgulamaların ışığında sizlerde Serpin kardeşlerle birlikte ‘Katil Kim’ sorusuna yanıt arıyorsunuz?

Her şeyi açıklığa kavuşturmadan önce ise okuyucuya soruyor, “Dedektif Olabilir misiniz? Tüm ipuçları ışığında Sırrı’dan önce katili tahmin edebilir misiniz?”

Ben olayı çözdüm ve katili doğru tahmin ettim. Baş şüphelimdi desek daha doğru olur tabi.

Yazarla ilk kez tanıştığım, keyifle okuduğum, akıcı ve merak uyandırıcı bir romandı. Siz de soruşturmaya dahil olmak ister misiniz?

 

KİTAPTAN SEVDİĞİM ALINTILAR:

 

“Biriken adaletsizlikler korkunç eylemlerle noktalanır.”

 

“Tembeli olduğun her hedef zamanla seni kölesi yapar.”

 

“…çünkü zekayı anlamak ve takdir etmek de üstün bir zeka gerektirir.”

 

“Korkak bir umutluydum seneler önce.  Zaman ve mekan, umudu umutsuzluğa; korkaklığı da cesarete çevirdi. İntihar, umutsuzlukla cesaret bulutunun çarpıştığı yerde çıkan ölümcül bir şimşektir…”

 

“Bir halk, burjuva ya da küçük burjuvadan bahsetmiyorum, sıradan halk, eğer umutsuzluğun ve çaresizliğin sınırında yaşıyorsa eyvahlar olsun ki, liderler büyük bir tehlike altındadır.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder